Hellend dak
Wist u dat het hellende dak het meest voorkomende daktype is in België?
Er zijn verschillende types hellende daken, zoals schilddaken, zadeldaken, lessenaarsdaken en mansardedaken. Deze dakvormen bieden behalve esthetiek ook duurzaamheid en flexibiliteit.
Hellende daken zorgen voor betere bescherming tegen weersinvloeden als regen, sneeuw, hagel, wind en storm dan platte daken. Platte daken bestaan meestal uit een 1-lagige dakconstructie, terwijl hellende daken 2-lagig zijn. Dit isolerende voordeel zorgt voor een betere bescherming tegen de koude in de winter en tegen oververhitting in de zomer.
Hellende of schuine daken hebben een helling van minstens 20 graden. Daken met een helling tussen de 10 en 20 graden worden omschreven als licht hellende daken. Onder de 10 graden, spreekt men van platte daken.
De bekendste dakbedekking voor hellende daken zijn dakpannen en leien. Dakpannen komen voor in verschillende kleuren en maten, zijn gemakkelijk te plaatsen en hebben een lange levensduur. Het aanbrengen van leien zorgt voor een landelijke uitstraling, maar de prijs is hoger dan die van dakpannen. Het maken van een goede keuze van dakbedekking en de professionele plaatsing ervan is enorm belangrijk. De ervaren vakmensen van Energylux begeleiden u met plezier door dit proces.
Houtconstructie: spanten of gordingen met kepers
Een hellend dak kan worden opgebouwd met spanten of gordingen. Een spantendak bestaat uit houten balken die verticaal van de muurplaat naar de nok van het dak lopen. Een gordingendak daarentegen, wordt opgebouwd met horizontale dwarsbalken die van de ene muurplaat naar de andere lopen. Bovenop de gordingen worden kepers bevestigd door middel van kepernagels. Doordat de kepers verticaal van onder naar de nok van het dak lopen, zijn ze vergelijkbaar met de spanten in het spantendak.
Isolatie van hellende daken met de sarkingmethode
Hellende daken kunnen aan de binnenkant tussen de spanten of de kepers en gordingen worden geïsoleerd. Als de dakbedekking en het onderdak in goede staat zijn en niet meteen aan vervanging toe zijn, is binnenkantisolatie zeker een oplossing. Indien dit niet het geval is, raden wij de sarkingmethode aan.
De sarkingmethode is een isolatiesysteem waarbij de isolatieplaten aan de buitenzijde van uw dak boven op de spanten of kepers worden aangebracht in plaats van ertussen. Enkele voordelen van deze isolatiemethode zijn extra bescherming van het dakhout en minder kans op koudebruggen. Zoals bij elke dakisolatie is een goede uitvoering essentieel. Met Energylux is uw dakproject in ervaren en betrouwbare handen.
Asbest
Bevat uw dak asbest? Indien u een woning verkoopt die gebouwd is vóór 2001, is een asbestattest verplicht. Dit attest bevat informatie over asbest in de woning en toetst of de woning asbestveilig is.
Naarmate een dak met asbest veroudert en verweert, kunnen schadelijke asbestvezels in de omgeving terecht komen, wat zeer belastend is voor het milieu en de gezondheid. Het is dus cruciaal dat de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden. Indien nodig moet het dak worden verwijderd en vervangen volgens de OVAM-voorschriften. Voor professionele asbestverwijdering en dakrenovatie bent u bij Energylux aan het juiste adres.